Meblarstwo - komponenty i technologie 10/2021

4 9 2021/10 (250) Nowoczesna kuchnia: komponenty i technolog i e t e mat z b l i s k a z innymi materiałami, takimi jak stal, beton i szkło. Meble kuchenne wykonane z tego materiału będą również łatwe w naprawie i renowacji. – Tego typu wyposażenie przede wszyst - kim nie ulega szybkiemu zniszczeniu, jak to się dzieje w przypadku mebli wyprodukowanych z płyty meblowej – mówi Sylwia Gulewicz - -Wysocka. – Jest ono bardziej wytrzymałe pod względem uszkodzeń mechanicznych, a za pomocą odpowiedniej impregnacji – olejowa - nia, woskowania, lakierowania lub całkowite - go przemalowania, będzie także odporne na wszelkiego rodzaju zabrudzenia oraz na wil - goć. Dzięki impregnacji będziemy mieli moż - liwość nie tylko zabezpieczenia mebli przed ewentualnymi zniszczeniami, ale także reno - wacji, gdy drobne uszkodzenia jednak się poja - wią. Choć i w tym przypadku wszelkie rysy czy ubytki mogą dodać drewnu charakteru. Barierą cena i dbałość o powierzchnię Jakie są wady wykorzystania drewna w kuchni? Jak mówi architektka z Galerii Wnętrz DOMAR, na pewno problematycz - nym aspektem będzie cena, gdyż meble drewniane będą droższe od wykonanych z innych materiałów. – Mimo wyższej ceny musimy pamiętać, że jest to jednorazowa inwestycja na lata, z której – dzięki odpowiedniej dbałości – będziemy ko - rzystać przez wiele pokoleń – zapewnia Sylwia Gulewicz-Wysocka. Innym aspektem, mogącym stanowić pro - blem, jest właśnie potrzeba dbałości o tego typu materiał, co wymaga od użytkownika nieco wysiłku. – Decydując się na meble drewniane, mu - simy być przygotowani na to, że trzeba będzie o nie odpowiednio dbać – mówi ekspertka. – Jednak taka zasada tyczy się przecież i innych przedmiotów, które nas otaczają. Jeżeli chce - my, by coś posłużyło nam latami, chcąc nie chcąc, będziemy zmuszeni do odpowiedniego traktowania tych elementów wyposażenia – bez względu na to, z jakiego materiału zostały one stworzone. Oprócz mebli wykonanych z drewna, w kuchniach coraz częściej pojawia się także drewniana podłoga. Jest to doskonały pomysł aranżacyjny, dopasowany do specyfiki podło - ża kuchennego, narażonego na intensywną eksploatację, uszkodzenia mechaniczne oraz pojawiającą się wilgoć. – Podłoga w kuchni musi znieść wiele – to tam spędzamy większość czasu, przez co podłoże jest często przez nas „zadeptywane” i narażone na wszelkiego rodzaju wypadki – zbicie talerza, upadek garnka czy przypadkowe rozlanie gotu - jącej się potrawy – wyjaśnia architektka. – Do - datkowo, tak samo jak w łazience, tak i w tym pomieszczeniu występuje wyższa wilgotność niż w pozostałych częściach domu, co zmusza nas w ostateczności do poszukiwania materia - łów wykończeniowych charakteryzujących się wyższą odpornością. Dlatego podłoga z drewna w kuchni będzie bardzo dobrym pomysłem. Pa - miętajmy jednak, że ją również trzeba odpowied - nio zabezpieczyć. Match z każdym stylem Meble kuchenne z drewna to z pewnością gwarancja trwałości i wysokiej funkcjonal - ności. Jak będą sprawdzać się pod względem aranżacyjnym, dopasowując się do różnego rodzaju stylów? – Jakiś czas temu drewno kojarzyło nam się głównie z aranżacjami w stylu rustykalnym i prowansalskim – mówi architektka Galerii Wnętrz DOMAR. – Aktualnie meble wyko - nane z drewna stosuje się w każdym wystroju wnętrza, łącząc je z płaskimi frontami, koja - rzącymi się z nowoczesnością, minimalizmem i prostotą. Dzięki swej naturalności i uniwer - salności, tego typu materiał nigdy nie wyjdzie z mody, dopasowując się nawet do najbardziej wymagających oraz wymyślnych aranżacji wnętrzarskich. • — gac Aktualnie meble wykonane z drewna stosuje się w każdym wystroju wnętrza, w różnorodnej stylistyce. Fot. Galeria Wnętrz DOMAR reklama

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz