Kuchnia przygotowana na święta

<strong>Kuchnia przygotowana na święta</strong>

Firma PEKA podpowiada co zrobić, by kuchnia była dobrze przygotowana na święta. Wystarczy tylko zadbać o odpowiednią organizację i ergonomię.

W pierwszej kolejności należy zadbać o odpowiednie uporządkowanie przestrzeni roboczej w kuchni. Numerem jeden na liście jest przegląd zawartości szafek, kuchennych. Co jest, co trzeba dokupić, a co wyrzucić… Przegląd szafek nie zawsze jest wygodny, szczególnie te narożne są za głębokie i ciężko dostać się do samego końca. Trzeba wystawić wszystko z szafki, by sięgnąć po piernikowe foremki używane raz do roku.

Żeby pozbyć się tych problemów, dobrze jest postawić na funkcjonalny system narożny PEKA LE MANS, składający się z tzw. nerek, czyli półek wysuwających się jednym ruchem ręki.

Każda z półek systemu LE MANS wysuwa się niezależnie od siebie, zapewniając dostęp nawet do rzeczy znajdujących się na tyłach szafki – bez wyciągania wszystkiego, czasochłonnego przestawiania i nerwów. Dodatkowo antypoślizgowe powierzchnie nerek mają opływowe kształty, co zapewnia optymalną ilość miejsca do przechowywania okrągłych i owalnych naczyń, np. garnków, misek czy talerzy.

Fot. Materiały prasowe PEKA

Zapasy pod ręką

W gromadzeniu produktów, które będą przydatne podczas przygotowywania świątecznych potraw pomocny będzie system cargo TANDEM. To pojemne półki do montażu wewnątrz szafek i na drzwiach, znacznie zwiększające przestrzeń do magazynowania. Najlepiej ulokować je obok lodówki, przez co można zbudować praktyczną domową spiżarnię, w której wszystko będzie pod ręką.

System TANDEM to mechanizm bazujący na wysuwanych prowadnicach, które swobodnie przesuwają się do przodu podczas otwierania drzwi szafki. Ich wyższe relingi zapobiegają przewracaniu się tego, co znajduje się na półce, a tym samym ułatwiają przeglądanie zawartości, pakowanie czy wyciąganie produktów.

Fot. Materiały prasowe PEKA

Porządek wokół blatu

Systemy JUNIOR, czyli mniejsze cargo podblatowe, ułatwią organizację wokół blatu kuchennego. Można je dopasowywać do swojego stylu gotowania, a także zmieniać w trakcie użytkowania kuchni.

Podblatowe cargo JUNIOR to patent na pełną personalizację przestrzeni, a przy tym i efektywną organizację. System składa się z półek, koszy i pojemników YouboXx, dzięki którym można podzielić szafki na mniejsze, czytelne strefy zapewniające dostęp do przechowywanych rzeczy z dwóch stron, co sprzyja odnajdywaniu niezbędnych produktów i przedmiotów. Ich wysokość można regulować w zależności od tego, ile miejsca jest aktualnie potrzebne. To możliwe dzięki systemowi haczyków rozmieszczonych co 100 mm. W takim przypadku wysoka szklana butelka oliwy, kawiarka czy pojemniki na makaron nie będą już stanowić problemu.

Fot. Materiały prasowe PEKA

Szuflada optymalna

Niewątpliwą zaletą szuflad jest to, że po wysunięciu widać całą jej zawartość. Co jednak z tego, gdy panuje tam chaos? Przy wsuwaniu i wysuwaniu przedmioty się przesuwają zmieniając swoje miejsce i po chwili tworzy się szufladowy bałagan. Rozwiązaniem mogą być odpowiednie organizery, utrzymujące wszystko na swoim miejscu jak np. system SpaceFlexx. Składa się on z bocznych i wewnętrznych ramek oraz przegródek Nesttex®, które można dowolnie ustawiać, dopasowując tym samym przestrzeń przechowywania do zawartości. Z łatwością pomieści więc pudełka z herbatą, lunchboxy, do których ciężko znaleźć pasujące wieczka czy deski do krojenia – i to bez ryzyka ciągłego wypadania czy przesuwania się w najmniej spodziewanym momencie. To wpływa nie tylko na optymalne wykorzystanie każdego centymetra, ale też zapewnia znacznie więcej powierzchni. W ten sposób kuchenna strefa przechowywania może być jeszcze pojemniejsza.

Z kolei ze specjalnymi wkładami PEKA, które dopasują się do każdej powierzchni – nawet nietypowej, bez problemu można ułożyć i zapanować nad sztućcami.

Różnej wielkości komory wewnętrzne można ustawiać tak, by zagospodarować całą przestrzeń, a tym samym zapewnić miejsce nie tylko na standardowe sztućce, lecz także przyprawy czy przybory o nieregularnych wymiarach, takie jak chochle czy trzepaczki. W systemach PEKA dostępne są też wkłady na folię aluminiową oraz bloki na noże kuchenne, które zapewniają bezpieczeństwo.

~gac