Projekt kuchni w 5 krokach

Projekt kuchni w 5 krokach

Stworzenie kuchni jak z marzeń nie musi być trudne. Aby przygotować odpowiedni projekt, należy spełnić kilka warunków i odpowiedzieć sobie na parę pytań. Oto jak to zrobić w pięciu prostych krokach.

1. Zacznij od trójkąta

Pierwszym etapem prac nad koncepcją kuchni powinno być usytuowanie trzech podstawowych sprzętów – lodówki, zlewozmywaka (zmywarki) i kuchenki (płyty). To one wyznaczają strefy robocze – czyli determinują to, co i w której części kuchni będziemy robić podczas gotowania.

Najwygodniejszą opcją jest ta, w której AGD wyznaczają wierzchołki trójkąta i oddzielone są blatami roboczymi. Jeśli zaś musimy ułożyć je w jednej linii warto zadbać, by zlew znajdował się między lodówką i kuchenką – nie odwrotnie. Niestety często, zwłaszcza w przypadku remontów, ustawiając urządzenia jesteśmy uzależnieni od istniejących instalacji. Wówczas warto się zastanowić nad ewentualnymi przeróbkami, gdyż źle ułożone AGD z pewnością sprawi nam sporo kłopotów. – mówi Damian Rybak, doradca ds. produktu firmy REJS.

2. Szafki, które będą pasować

Kiedy już wiemy gdzie stanie AGD, czas na zabudowę meblową. Przemyślmy i narysujmy na kartce gdzie powinna stanąć jaka szafka i… co zamierzamy w niej przechowywać. Wbrew pozorom, to ta druga informacja jest ważniejsza. To od niej bowiem zależy, czy w danym miejscu wygodniejsze będą półki, szuflady czy mechanizmy wysuwne.

Warto dodać, że nawet jeśli zabudowa będzie wykonywana na wymiar, powinniśmy się postarać, by możliwie duża liczba szafek miała standardowe wymiary. Dzięki temu, bez trudu dopasujemy do nich później ewentualne akcesoria meblowe.

3. Wybierz styl swojej kuchni

Trzeci etap prac nad aranżacją wydaje się najprzyjemniejszy i najłatwiejszy. Ale to tylko pozór. Wybór stylu wnętrza, a więc materiałów, kolorów i faktur, to ze względu na szerokość i różnorodność oferty – trudne zadanie. Meble wykonać możemy z naturalnych materiałów np. drewna lub też z płyt drewnopochodnych, które mogą je doskonale naśladować.

Oferta wzorów i wybarwień płyt i blatów może przyprawić o ból głowy. Dla przykładu w palecie marki SM’art dostępnych jest ponad 80 wzorów – inspirowanych drewnem, ale również kamieniami, metalami, a nawet… tkaninami. Uzupełnieniem są obrzeża boczne, w tym te do złudzenia przypominające podłużne i poprzeczne przekroje drewna. – wyjaśnia Damian Rybak.

Jakby tego było mało, projektując zabudowę zdecydować się możemy również na solid surface czyli ekologiczny materiał produkowany z naturalnych minerałów i żywic. Kompozyty marki KRION pozwalają m.in. na stworzenie zlewozmywaka połączonego z blatem, a nawet ścianką nadblatową bez widocznych spoin. Surowiec ten, dostępny w dziesiątkach kolorów, jest łatwy w utrzymaniu w czystości i bardzo odporny na działanie wysokiej temperatury i wilgoci.

4. Wyposaż wnętrze szafek

Planując zabudowę warto od razu zaprojektować również… wnętrze szafek. Kiedy już wiemy gdzie znajdować się będzie strefa przechowywania, możemy zawczasu założyć, że w danym miejscu przydadzą nam się słupki i pojemne wysokie cargo, w których zmieszczą się zarówno zapasy, jak i duże naczynia i garnki. Cargo Maxi REJS to wielopoziomowe wysuwane półki, dzięki którym wszystkie zapasy będziemy mieć w zasięgu w mgnieniu oka. Dostępne są w kilku wariantach m.in. z dnem z płyty meblowej lub drutu, dzięki czemu można je jeszcze lepiej dopasować do specyfiki produktów, które zamierzamy w nich przechowywać.

W strefie zmywania dzięki niższym systemom wysuwnym np. Cargo Mini REJS wykorzystać można każdy centymetr przestrzeni pod blatem – nawet w szafkach wyjątkowo wąskich, o szerokości zaledwie 20 cm. Dobrym pomysłem jest też montaż wysuwanych pojemników do selektywnej zbiórki śmieci.

5. Ostateczne dopasowanie

Warto zadbać też o drobnostki, które decydować będą o estetyce kuchni. Jeśli aranżacja utrzymana jest w nowoczesnym stylu, można dobrać do niej akcesoria w ciemnym kolorze. W ofercie REJS jest sporo produktów w modnym graficie np. systemy do szafek narożnych –  Corner Optima, Corner Comfort, lub w eleganckiej czerni – relingi i uchwyty.

Pamiętajmy też o funkcjonalności. Zwłaszcza w strefie gotowania łatwy dostęp do najbardziej potrzebnych produktów jest bezcenny. Tu przydadzą się szuflady np. Comfort Box. Sztućce, ale również przyprawy ułożyć można w nich w specjalnie zaprojektowanych wkładach, zaś najpotrzebniejsze produkty zabezpieczyć przed przesuwaniem się i mieszaniem za pomocą mat antypoślizgowych i odpowiednich relingów.

~artykuł promocyjny

fot.: Rejs