Spiżarnia w małej kuchni

Spiżarnia w małej kuchni

Niewielka kuchnia czy małe mieszkanie w bloku może stanowić przeszkodę w posiadaniu spiżarni. Dzięki możliwościom produktowym firmy GTV można takie miejsce stworzyć nawet na ograniczonej powierzchni.

Po pierwsze: udźwig
Chcąc zgromadzić całe zapasy w jednym miejscu, należy pamiętać, aby materiały, z których wykonana jest spiżarnia, były trwałe i odporne na obciążenia. Kluczowy jest tu udźwig szuflad, taki, który pozwoli na wypełnienie ich środka puszkami, butelkami i słoikami. – W przypadku, gdy budujemy spiżarnię z szerokimi szufladami, należy zwrócić uwagę na maksymalne obciążenie. Od tego zależy nie tylko to, co tam zmieścimy, ale czy będzie nam wygodnie otwierać i płynnie zamykać szuflady z cichym domykiem – radzi Artur Kaproń, product manager z firmy GTV. W szerokiej ofercie firmy uwagę przykuwa system szuflad Axis Pro, posiadający 40-kilogramowy udźwig. – Nasze szuflady to przykład ergonomii i designu, siły i subtelności, bo choć mają ultracienkie boki, to są w stanie wiele udźwignąć.

Po drugie: design
Forma i kształt to druga kwestia, którą warto poruszyć. Typowa, klasyczna spiżarnia to przeważnie pomieszczenie gospodarcze, piwniczne, z prostymi regałami. To nie jest miejsce reprezentacyjne ze wstępem dla gości. Ale już spiżarnia w obrębie kuchni będzie musiała zachować pewien standard, stąd design komponentów odgrywa znaczącą rolę. Jeśli zabudowa kuchenna występuje w bieli, to bez problemu można dopasować do niej takie elementy, jak: boki szuflad Axis Pro, które również są w białym odcieniu. Można sobie zadać pytanie: czy to takie istotne? Z punktu widzenia estetyki i komfortu – zdecydowanie tak. Przy wysuwaniu szuflady nie będzie kłuło w oczy niedopasowanie kolorystyczne. W przypadku drugiego wariantu koloru – antracytu – taki kontrast będzie wręcz idealny. Mieści się on w aktualnych trendach wnętrzarskich, w których istotne jest przełamywanie kolorów, np. bieli i szarości.

Po trzecie: ergonomia
Miejsce do chowania dużej ilości jedzenia musi być dobrze rozplanowane. Należy pamiętać, że domowa spiżarnia służy do przechowywania produktów, z których często się korzysta. Fundamentalny jest tu projekt całej kuchni, nawet w nieustawnej przestrzeni, uwzgledniający miejsce na spiżarnię np. w pobliżu blatu roboczego. – Organizacja to połowa sukcesu. Druga połowa to dobór komponentów ułatwiających korzystanie z zabudowy, np. szerokokątne zawiasy, szuflady z cichym domykiem i pełnym wysuwem, tak jak Axis Pro – mówi Artur Kaproń. Pełny wysuw umożliwia dostęp do całej zawartości szuflady, pozwalając sięgnąć po głębiej schowane produkty. Strata miejsca jest zatem zerowa. A jeśli mowa o miejscu, to aby zyskać dodatkową przestrzeń, można wykorzystać szuflady wewnętrzne Axis Pro wraz z akcesoriami – złączkami i relingami. Cztery wysokości boków (niska, średnia, wysoka i bardzo wysoka) pozwalają na swobodę projektowania i wykorzystanie każdego centymetra wolnej przestrzeni. W taki sposób można wygrać z problemami z zagospodarowaniem miejsca w spiżarni. Każdy kreatywny stolarz na pewno sobie z tym poradzi.


— artykuł promocyjny